Sunday, October 18, 2009

The Making of Jamuan Aidilfitri Pas Perak...Part Four

Jam 1.30 pagi, operasi memasak nasi minyak pun dimulakan setelah kawah selesai digunakan untuk memasak gulai. Chef untuk nasi minyak ini didatangkan khas daripada Gopeng. Kepakarannya di dalam memasak nasi minyak telah tersebar luas dan dikenali ramai.

60kg beras digunakan untuk memasak nasi minyak di dalam satu kawah. Ini bermakna, 10 kawah digunakan untuk menyempurnakan 600kg nasi minyak. Oleh kerana cuma 3 kawah saja yang digunakan, terpaksalah dimasak 3 shift untuk menyelesaikan tugasan jabatan nasi minyak ini.

Sementara kawah masih dipenuhi dengan air, ramai la pendayung.

Bila kawah dah tinggal nasi je, tinggal master dan padawan (pengikut) saja yang setia berdayung.

Bila nasi dah masak, kayu api dikeluarkan dan nasi ditutup dulu dengan daun pisang.

Api tak perlu lagi ketika ini. Biarkan bara saja yang 'membara'.

Jam 2 pagi, aktiviti memasak nasi minyak masih berlangsung seperti biasa.

Penonton masih tidak berganjak walaupun ada pemain yang telah meninggalkan padang.

Nasi minyak yang telah siap masak dipindahkan ke dalam guni tepung.

Guni tepung tersebut dijahit dengan tali rafia menggunakan kepakaran penjahit terkenal.

Sungguhpun terpaksa meninggalkan empuk tilam dan 'bantal peluk' malam ni, tapi masih lagi boleh bergurau senda menghiburkan rakan-rakan jabatan nasi minyak.

Jam 4 pagi, kegigihan petugas menyiapkan nasi minyak amat dipuji.

Segala hidangan seperti yang telah ditugaskan kepada kami siap jam 5.30 pagi. Kelihatan Chief of Chef, Ustaz Faisol memeriksa 'perbarisan' masakan yang telah siap dilaksanakan.

To be continue...

No comments:

Followers