Sunday, October 18, 2009

The Making of Jamuan Aidilfitri Pas Perak...Part Three

Selepas solat Isyak, operasi besar-besaran pun bermula. Gulai kawah dan dalca menjadi tumpuan utama petugas.

Shamsul ni, menyerongen sebab seronok ke, sebab berat?

Chef masukkan daging ke dalam kawah.

Mamat mana kaut sup pakai seluar jean ni?

Gulai kawah yang hampir masak.

Dalca dikacau dengan gaya pendayung sampan Itali.

Gulai kawah diperiksa samada telah benar-benar masak.

Masakan kami diperiksa oleh 'tester' terlebih dahulu.

Pas Perak bukan saja menghantar setiausahanya sebagai tester, bendaharinya juga dihantar untuk mengaudit bahan-bahan yang digunakan. Lain macam je gaya sembang dengan isyarat jari yang sebegitu.

Chef pun kekadang pening jugak. Rempah mana yang nak digunakan.

Pesuruhjaya, Ust Bakar begitu bersemangat bekerja. Lain kali tak perlu jemput untuk ceramah je, masak kenduri pun boleh jemput.

Boleh tahan jugak mamat baju belang ni. Ingatkan pandai masak air je.

YB Chan Ming Kai juga tidak lepaskan peluang mengacau dalca sambil dikawalselia oleh Ust Misbah. YB Chan buat kenduri nanti, senang le. Dah ada experience.

Sempat lagi berbincang pasal bubar dun ke?

Steady la YB Chan. Dah pakai baju melayu, tolong kerja kenduri orang melayu, bila lagi nak 'buat kenduri' dengan orang melayu pulak? Tunggu hidayah je YB kita ni...

Ustaz Radzi Zainon pun tak kurang hebat jugak....

Sambung kacau dalca lagi.....

Dua setiausaha muslimat berganding bahu

Dalca muslimat hampir siap. Waktu pun hampir 12.30 malam

To be continue...

1 comment:

jarum peniti mak long said...

syabas kepada semua petugas jamuan hari raya...terutama petugas "jabatan memasak"...dan syukur kehadrat Allah SWT semua kerja2 yang dirasakan amat sukar dapat dilaksanakan dengan baik dan sempurna...
esok kenduri lagi....jangan lupa...kenduri meraikan petugas pulak...

Followers