Tuesday, December 15, 2009

SUK Perak hina student di London

Oleh : Muhaimin Sulam
Mantan Ketua Pemuda PAS Perak

Dewan kuliah di King's College London agak penuh. Zambry Kadir sebagai ahli politik, membentang dan menjawab persoalan secara politik. Maknanya susahlah nak cari salah dia. Semua jawapannya sudah ada.


Dari rumah lagi aku plan tak nak tanya kat majlis. Entah mengapa, tangan aku gatal angkat tangan. Jadi, aku cakap; kalau pasal pengalaman cross over ahli politik, pihak lain tak boleh challenge UMNO yang banyak pengalaman. Dari tahun 1959 (Terengganu), 1967 (Kelantan – gagal), 1969 (13 Mei), 1985 (Sabah) dan 2008 (Perak). Samada nak terima atau tidak, UMNO memang hebat bab ini. Anwar Ibrahim tak boleh lawan. Ini bukan kes Perak atau Malaysia. Banyak lagi pemimpin negara lain di dunia yang senafsu dengan pemimpin UMNO.


Aku tak setuju pandangan Zambry yang menyebut, `sudahlah jangan banyak politik sangat.....'. Kenyataan ini menggambarkan agar rakyat jangan sibuk berpolitik. Biarlah rakyat bangang politik. Senang orang politik kawal. Macam setengah ulama jahat yang menasihatkan agar umat Islam menjauhi politik. Politik itu kotor. Kita orang baik-baik ini tak payah campur. Ohh.....senang Sultan, penguasa, British berkuasa. Jangan elitkan politik menjadi milik ahli politik. Rakyat kena patuh dan ikut. Mana boleh! Ehh… lepas itu, baru Zambry mengiakan kata aku.


Zambry duduk tengah di meja depan. Kirinya, Dato Fairuz Penasihat Undang-undang Perak. Kanannya, Dato Abdul Rahman SUK Kerajaan Negeri Perak. Dato Fairuz bagi kuliah undang-undang yang membosankan. Semuanya untuk melegitimasikan tindakan politik. Macam sesetengah ulama yang mencari hujah menghalalkan langkah haram.


Yang aku nak cerita ialah episod Dato Abdul Rahman yang merendah-rendahkan pelajar UK.


Tuan Penasihat Orang Kaya Sadek Sigeragar ni cakap budak-budak UK ni tak cukup maklumat, mendengar pandangan sebelah pihak, saudara kena begini, begitu dan bla bla bla......kenyataan yang betul-betul memperlekeh kita orang. Betul-betul layan macam budak sekolah menengah!


Telinga aku berdesing. Aku bangun minta dia tarik balik. Ini satu kenyataan yang menghina. Macamlah pariah sangat. Ramai yang tepuk sorak kasi sokongan kat aku. Aku ingat telinga aku je yang berdesing, rupa-rupanya ramai yang lain pun bukan setakat berdesing, berasap beb!


Lepas majlis tamat, aku sound sekali lagi mamat tu. Tak puas hati, sudahlah tak tarik balik, minta maaf jauh sekali. 'Apa Dato' cakap macam tu?' Dia jawab, `Sheikh, I bukan cakap tentang you…ni untuk diaorang yang tak faham ni…..bla bla….. '


Seelok-eloknya dia diam. Tap bila dia cakap, maka sahlah ………. (tak sopan nak tulis).

2 comments:

TAIPINGMALI (TM) said...

kui kui.....memang patut pun mb bantai budak2 tu. sebab mai england orang suruh mengaji bukan berpolitik. tamatkan pengajian dan bawa balik ilmu untuk membangunkan anak bangsa. dan agama.

Apa yang berlaku ialah Pas pergi dan dok hasut student supaya benci dunia, benci kerajaan. pilih akhirat dan pilih pas.

sedangkan pelajar di england tu adalah anak emas kerajaan dari kecil mengaji mrsm. keputusan cantik kerajaan pilih utk pergi sana..

ini ada budak2 kata kada dan kadar membawa mereka ke england lagi dgn megah tubuh kelab pas dan jadi ahli pas. bila msd marah sebut kadaq dan kadar. bila tarik balik biasisawa marah bila hantar balik marah...bukan kah itu kadaq dan kadar mereka kena hantar balik. ? dan ada juga student yg dok jadi admin kepada blog dan facebook pemimpin pas dari sana.

saya sokong apa yg mb tu buat.PROGRESSION OF DOOM MENUJU KEHANCURAN MELAYU

SambalBilis said...

TM : Kau ni aku rasa jenis yang tak tahu macam mana nak menilai sesuatu perkara antara yang haq dan batil.Kau tak tahu nak letakan di mana duduk sesuatu tu.Jika perihal negara,dengan setiap kebejatan dan kemungkaran pun kau tak tahu melihatnya dengan seadil-adil menurut kaca mata Islam maka susahlah bagi kau nak buat keputusan utk memilih pemimpin.
Aku rasa bab penghayatan dan amal Islami kau perlu tajdid.

Sorry to say that.

Followers

Video ajijoi

Loading...