Monday, April 19, 2010

AMK Keadilan desak SPR jangan jadi alat Umno-BN

Oleh Sidiqin Omar

KUALA KUBU BAHARU 19 Apr - Suruhanjaya Pilihan Raya didesak untuk bersikap neutral dan profesional dalam mengendalikan perjalanan PRK Hulu Selangor dan mengekalkan integriti sebagai badan yang bebas.

Disamping itu SPR juga perlu menyatakan pendirian dan mengelak dari terlibat dengan perancangan jahat Umno-Barisan Nasional.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pusat, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata hak asasi rakyat Malaysia sebagai pengundi di Parlimen Hulu Selangor telah dicabuli berikutan pendedahan yang disiarkan oleh Suara Keadilan dan TV Selangor mengenai aksi "silap mata" yang dilakukan oleh SPR dengan memindahkan sejumlah 13,488 nama pengundi di Parlimen Hulu Selangor ke pusat pengundian lain.

Tindakan ini jelas memperlihatkan cubaan sabotaj terhadap Pakatan Rakyat dan para penyokongnya.

"Ada pengundi yang melakukan semakan akhir menyedari nama mereka telah ditukarkan ke kawasan Parlimen lain, sedangkan pusat pengundian mereka semasa PRU-12 hanyalah dihadapan rumah sahaja. Kami mempunyai rekod senarai nama dan alamat semasa pengundi yang menjadi bukti dakwaan tersebut.

"Berikutan dari kejadian tersebut, AMK Pusat sedang melakukan siasatan dan mengkaji untuk memfailkan kes ini ke mahkamah", ujar Shamsul kepada Suara Keadilan.

Pengarah Pilihan Raya KEADILAN, Fuziah Salleh dijangka akan membuat usul tergempar di Parlimen yang bersidang hari ini berikutan penemuan terbaru ini.

"AMK memandang serius perkara ini. Kami juga telah membuat laporan berkenaan tindakan pihak Umno-BN yang menaikkan papan iklan dan kain rentang yang memaparkan imej dan mesej yang berbentuk provokasi yang jelas bercanggah dengan Akta Kesalahan Pilihanraya. Pihak SPR telah memberi jaminan untuk menurunkan papan iklan dan kain rentang tersebut hari ini juga" tambahnya.

Pada pukul 11.30 pagi tadi Shamsul menemui SPR di bilik gerakan SPR di sini bagi menyatakan bantahan AMK berhubung tindakan pemindahan pusat pengundian yang dilakukan tanpa memaklumkan kepada pengundi.

Tindakan iti memberi persepsi kepada rakyat bahawa SPR bersekongkol dengan Umno-BN bagi memastikan kemenangan calon BN pada 25 April depan.

Lagi berita berkaitan:-

13,000 Pengundi Hulu Selangor Ditukarkan Bagi Pembetulan Lokaliti - SPR

Penipuan SPR/BN – 13,488 pengundi Hulu Selangor dialih - Fuziah Salleh

No comments:

Followers

Video ajijoi

Loading...