Sunday, June 21, 2009

Ulusan buku: Ahmadinejad Singa Baru Dunia Islam


"Sekiranya dunia melihat nuklear ini keji dan kami tidak boleh menguasai dan memilikinya, mengapa kamu pula yang memilikinya? Sekiranya teknologi nuklear ini baik untuk kamu, mengapa kami tidak boleh juga menggunakannya?"

* Siapakah pemimpin negara Islam yang enggan tunduk kepada kuasa Amerika Syarikat dan Eropah?

* Siapakah pemimpin negara Islam yang dengan lantang dan berani mempertikaikan peristiwa Holocaust?

* Siapakah pemimpin negara Islam yang berdakwah kepada kuasa besar dunia melalui surat selepas Rasulullah?

Selepas tragedi 11 September yang membawa kepada kejatuhan pemerintahan Taliban di Afghanistan dan kerajaan Saddan Hussein di Iraq, dunia Islam seolah-olah 'tunduk dan patuh' kepada kuasa Barat. Segalanya berubah apabila Mahmoud Ahmadinejad memikul tanggungjawab sebagai Presiden keenam Republik Islam Iran pada 3 Ogos 2005. Dalam waktu yang singkat, Ahmadinejad menjadi pemimpin Islam yang disegani di seluruh dunia.

Buku ini adalah hasil penyelidikan empat orang wartawan bebas yang kebetulan pernah menimba ilmu di Iran dan menguasai bahasa Parsi. Digarap dengan bahasa yang mudah dan popular, buku ini membawa pembaca mengenali singa baru dunia Islam abad ini dengan lebih dekat.

Saya cuba memahami siapakah Ahmadinejad yang diangkat sebagai Presiden Iran yang sebenarnya. Dan buku ini berjaya menerangkan dari mana dan ke mana hala tujuan seorang yang bergelar Presiden namun beliau masih begitu rapat dengan kehidupan rakyat di negara pimpinannya.

Buku ini juga mengukuhkan sokongan saya kepada Ahmadinejad menerajui sebuah negara Islam.

2 comments:

BLUESAMY said...

நேற்றிரவு அம்னோ பிரிவுகளின் தேர்தல்களில் சில ஆச்சரியங்கள் ஏற்படுத்தப்பட்டதை அடுத்து இன்றைய தினம் என்ன நடக்கும் என்பதில் அதிக ஆர்வமும் பரபரப்பும் ஏற்பட்டுள்ளது.

இன்று அம்னோவின் 59-வது பேரவையில் கலந்துகொண்டிருக்கும் பேராளர்கள், அம்னோ துணைத் தலைவர், மூன்று உதவித் தலைவர்கள், 25 உச்சமனற உறுப்பினர்கள் ஆகியோரைத் தேர்ந்தெடுப்பர்.

துணைத் தலைவருக்கான போட்டி, இப்போது உதவித் தலைவராகவுள்ள முகைதின் யாசினுக்கும் கட்சியின் தகவல் பிரிவுத் தலைவர் முகம்மட் முகமட் தாயிப்புக்குமிடையிலான நேரடிப் போட்டியாக மாறியுள்ளது. (இன்னொரு வேட்பாளரான முகமட் அலி ருஸ்டம், பண அரசியலில் ஈடுப்பட்டது கண்டுபிடிக்கப்பட்டதால் போட்டியிடுவதினின்றும் தடுக்கப்பட்டார்).

Ajijoi said...

I'm sorry, Bluesamy. I don't understand tamil.
But, thanks anyway for your comment.

Followers