Tuesday, June 23, 2009

Kenyataan Media Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat


KUALA LUMPUR, 23 Jun (Hrkh) - Berikut adalah kenyataan media bersama pemimpin Pakatan Rakyat berhubung isu Kerajaan Perpaduan.

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah mengadakan pertemuan di Pejabat Ketua Pembangkang hari ini Isnin 22 Jun dan mengambil keputusan berikut:

1. Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk Kerajaan Persekutuan yang akan datang.

2. Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan Kerajaan Perpaduan dengan UMNO / Barisan Nasional yang merupakan suatu fitnah dan tohmahan jahat serta tindakan terdesak UMNO untuk menggugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dukungan rakyat.

3. Pada masa yang sama Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan Barisan Nasional bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat seperti usaha pemulihan ekonomi, meningkatkan kualiti pendidikan, mengembalikan semula integriti institusi kehakiman, memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, skandal RM 12.5 bilion projek PKFZ, salahguna kuasa kepimpinan polis sementara kes jenayah semakin meningkat, membanteras rasuah dan menjana urustadbir yang baik, menjalankan pilihanraya yang bebas dan adil, membubarkan DUN Perak serta menjalankan pilihanraya dengan segera bagi menyelesaikan krisis rampasan kuasa negeri Perak.

Dato' Seri Anwar Ibrahim, Dato' Seri Abdul Hadi Awang & Lim Kit Siang


Ajijoi ~ Putus sudah talian hayat Umno untuk berpaut kepada Pas dan Pakatan Rakyat.

Isu kerajaan perpaduan hanyalah menguntungkan Umno BN untuk menarik sokongan Melayu kembali kepada mereka manakala menjauhkan sokongan kaum Cina dan India kepada Pakatan Rakyat.

Modus Operandi perpecahan kaum masih menjadi agenda utama umno bn untuk memerintah Malaysia.

Pakatan Rakyat harus perlu bijak untuk tidak terperangkap dengan mainan umno bn sepertimana yang mereka lakukan terhadap Barisan Alternatif suatu ketika dahulu.

No comments:

Followers

Video ajijoi

Loading...