Thursday, April 7, 2011

Tiada jambatan, masih bergantung kepada feri


Sarawak adalah sebuah negeri yang kaya raya dengan hasil buminya. Namun begitu, kemudahan yang disediakan kerajaan BN masih didapati mundur jauh terkebelakang berbanding dengan negeri-negeri yang lain.

Sebagai contoh, penggunaan feri masih meluas jika dibandingkan dengan pembinaan jambatan untuk kemudahan rakyat menuju kesatu-satu destinasi.

Pengalaman para blogggers disana mendapati agak sukar untuk ketempat penamaan calon jika menggunakan jalan darat kerana perjalanan dari Kuching ke Sadong Jaya memakan masa 3 jam manakala menyeberangi sungai hanya 1 jam 45 minit sahaja.

Bayangkan jika jambatan dibina bagi menggantikan feri yang memerlukan pengguna terpaksa beratur panjang untuk mendapatkan giliran serta keadaan air yang pasang surut, memaksa perkhidmatan feri terhenti tidak mengira masa.

Agak malang sekiranya perjalanan waktu malam. Sekiranya waktu kita sampai jam 10 malam, walaupun sudah beratur panjang, feri akan memberhentikan perkhidmatannya. Seorang blogger terpaksa bermalam dihotel murah disitu akibat feri berhenti perkhidmatan kerana air surut.

Sungai Samarahan tidaklah luas sangat, boleh di bina jambatan. Tambang feri untuk sebuah kereta RM1 dan lori pula RM3. Selenggaraan perkhidmatan feri ini dilakukan oleh Jabatan Kerja Raya Sarawak.

Beratur panjang menunggu giliran menaiki feriKetibaan feri

Jom naik

Keadaan didalam feri

Konduktor feri sedang memungut duit tambang

Orang disebelah sana dah tak sabar menantiNo comments:

Followers

Video ajijoi

Loading...