Saturday, April 30, 2011

Eskay diragui keislamannya?

Tan Sri Rahim Tamby Chik (left) watches as Datuk Shazryl Eskay Abdullah performs an oath-swearing ritual at Masjid Amru Al-As in Kuala Lumpur, April 29, 2011. — Picture by Choo Choy May

"Dengan rasa sedar dan bertanggungjawab, saya sahkan sepengetahuan saya, pesumpah yang akan bersumpah di Masjid Sentul ada diragui keislamannya" demikian tulisan YB Drs Khalil Idham Lim didalam twitter beliau.

YB Idham Lim juga mendedahkan bahawa Eskay yang berketurunan Siam daripada Naka, Kedah itu masih mengamalkan ajaran agama asalnya iaitu Hindu. Walaupun telah memeluk Islam tetapi masih terdapat patung tempat penyembahan Hindu, menurut saksi yang pernah kerumah beliau.

Sebagai ahli perniagaan yang kerap kesebuah negara Asean suatu masa lalu, juga seorang yang sangat gemar kepada pelacur. Sehinggakan urusan perniagaan sanggup ditangguh dahulu sehinggalah selesai kerja-kerja maksiatnya itu, menurut YB Idham didalam twitter lagi.

YB Idham juga mempersoalkan kelayakan Eskay untuk memasuki masjid dan bersumpah didalamnya.


2 comments:

Zinedine Zaiddin said...

Sepatutnya saudara penulis print screen setiap post twitter Drs Khalid Idham Lim, dan letakkan di post ni.

Kalau sekadar letak link Twitter Drs Khalid Idham Lim, kemungkinan tweet beliau yg merujuk kpd Eskay akan terperosok ke timeline ke bawah..dan menyukarkan orang utk mencarinya semula..

Sekadar peringatan aje, harap tak menyinggung perasaan mana2 pihak.

Longchepoh said...

Begitulah jadinya bila sesuatu itu tidak menyebelahi selera politiknya, maka cuba dialihkan kepada isu lain pulak seperti meragui keIslaman orang lain. Adakah Idham Lim sudah cukup Islam? Kenapa bila Nie Chin masuk masjid berceramah tak pulak mempertikaikan kelayakannya? Itulah jadinya bila kepentingan politik jadi kepercayaan pertama dalam rukun Islam cara PAS.

Followers

Video ajijoi

Loading...