Saturday, December 27, 2008

Perak larang pemilihan Ketua Kampung Baru


Kerajaan Perak tidak membenarkan ketua Kampung Baru* di negeri itu memegang jawatan berkenaan secara pemilihan, sebaliknya ia hanya akan dibuat secara lantikan, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Bernama melaporkan beliau sebagai berkata, keputusan yang dibuat oleh exco kerajaan negeri ialah ketua Kampung Baru akan dilantik oleh kerajaan negeri dalam tempoh dua tahun akan datang, berbeza dengan kampung tradisional yang mana pemilihannya telah dibuat sebelum ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Simpang Pulai, Chan Ming Kai, bahawa proses penamaan calon bagi pemilihan ketua Kampung Baru Gunung Rapat akan diadakan Ahad ini dan jika ada pertandingan, pengundian akan dijalankan pada 1 Januari.

"Saya ingin perbetulkan, tidak ada pemilihan dalam jawatan ketua Kampung Baru, itu ketetapan yang sudah dibuat. Pelantikan itu pula berdasarkan kriteria yang ditetapkan iaitu jika terbukti dia (calon ketua kampung) ada rekod jenayah, kami tidak akan melantiknya," kata Mohammad Nizar.

Rabu lalu, Chan dilaporkan berkata, pemilihan itu terbuka kepada semua penduduk Kampung Baru termasuk bekas banduan yang dianggap sudah kembali semula ke dalam masyarakat.

Chan juga dilaporkan berkata proses pemilihan ketua kampung di Gunung Rapat akan menjadi projek percubaan kepada 133 Kampung Baru lain yang terdapat di Perak yang mana penamaan calon dan pemilihannya akan diumumkan kemudian.

Mengenai satu perkara lain, Mohammad Nizar mengumumkan bonus satu setengah bulan atau minimum RM1,200 kepada semua kakitangan Lembaga Air Perak.


* dibaca sebagai Ketua Kampung Baru (penempatan masyarakat Cina) bukannya pemilihan ketua kampung yang baru bagi menggantikan ketua kampung yang sedia ada.

No comments:

Followers