Tuesday, December 30, 2008

Jawapan bagi isu Ketua Kampung Baru

YB Drs. Khalil Idham Lim, Adun Titi Serong :

Saya kesal dengan sikap media yang tidak habis-habis memutar belit berita Kerajaan Negeri Perak dengan pemberitaan yang berat sebelah serta mengambarkan apa yang dilakukan semuanya salah dan tidak betul. Terkini dalam isu pemilihan Ketua Kampung Baru Gunung Rapat di DUN Simpang Pulai yang hangat diperkatakan media arus perdana sekarang.

Sebenarnya tidak ada percangahan antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Pulai, Chan Ming Kai dan Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Lee Boon Chye dengan dasar Kerajaan Negeri seperti yang digambarkan oleh Utusan .Yang berlaku cuma kesilapan maklumat dan salah faham yang sedang dan akan diselesaikan segera oleh kedua-dua belah pihak.Pemilihan ketua kampung tradisional yang kebanyakannya didiami oleh orang Melayu telah selesai dilakukan di semua kampung di Negeri Perak dengan cara pemilihan. Namun begitu pemilihan ketua kampung baru tertangguh beberapa ketika dan akan diselesaikan pada tahun 2009.Sedangkan apa yang berlaku di Kampung Baru Gunung Rapat adalah kes yang terpencil yang cuba diperbesarkan malah digunakan oleh media yang tidak bertanggungjawab bagi melagakan YAB Menteri besar dengan dua orang wakil rakyat tersebut.

Sebetulnya apa yang dilakukan adalah tidak bercanggah kerana mereka mengambil kira keputusan asal cara memilih ketua kampung tradisional sebelum pengumuman baru yang dikeluarkan oleh Menteri Besar seperti disiarkan malaysiakini.Disebabkan proses yang diumumkan lebih awal dengan cara pengundian bagi memilih ketua kampung itu , adalah satu kewajaran ianya diteruskan bagi menentukan calon dan seterusnya calon yang terpilih akan disahkan oleh Kerajaan Negeri seperti yang dinyatakan oleh YAB Menteri Besar siapakah yang paling layak.

Saya yakin ini adalah masalah kecil yang sengaja diperbesarkan bagi menutup masalah yang lebih besar. Pihak yang memutar belit berita ini difahamkan tidak menemui semua pihak untuk memberitakan keadaan yang sebenar. Pemberitaan yang dilihat sangat berat sebelah itu adalah andaian dan rekaan orang yang tidak bertanggungjawab semata-mata.

Perkataan MB Perak "terkilan" adalah perkataan yang tidak pun diucap oleh YAB Menteri Besar.Nasihat saya kepada semua ADUN Pakatan Rakyat dalam BBC supaya sentiasa berhati-hati dalam melaksanakan tugas kerana ada saja "pihak" yang ingin mencuri peluang bagi memutar belit setiap tindakan yang dilakukan kerana mereka mempunyai "agenda tersembunyi" yang semua sudah maklum.Berita awal yag disiarkan mengenai ketua kampung bari itu sila lihat disini http://www.malaysiakini.com/news/95486. dan di http://www.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2008&dt=1230&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_05.htm

Ajijoi ~ Pada pemerhatian saya, segala isu dan serangan terhadap kerajaan negeri Perak terletak dibahu Menteri Besar seorang untuk menjawabnya. Tiada seorangpun exco kerajaan negeri yang tampil memberikan sokongan mahupun penjelasan terhadap tuduhan-tuduhan yang dilemparkan. Biarpun sesuatu isu itu melibatkan parti PKR mahupun DAP, Menteri Besarlah yang terpaksa berhadapan dengan wartawan dan juga menangani kritikan-kritikan yang dihambur pihak lawan. Seolah-olah kerajaan negeri Perak adalah dibawah tanggungjawab MB seorang.

Sudah tiba masanya segala kepayahan yang ditimpakan keatas perjalanan kerajaan negeri Perak di tanggung bersama oleh kesemua exco-exco mahupun adun-adun yang membentuk kerajaan negeri.

Di pihak Pas pula, hanya ada MB dan juga YB Zainuddin Exco Agama. Tugasan yang dipikul mereka berdua ini telah teramat berat, janganlah ditambah lagi dengan perkara-perkara yang diluar tugasan mereka, wahai pimpinan, ahli-ahli dan penyokong Pas sekalian.

No comments:

Followers