Penyediaan Nasi Briyani Arab Ayam Tanam diketuai oleh Ustaz Fisol dengan dibantu oleh jemaah yang lain bermula jam 8 pagi dihari jamuan.
Ramai yang bertanyakan mengenai resepi masakannya. Disini, penyediaan nasi briyani ini telah dirakam untuk penambahan ilmu buat semua. Selamat mencuba.
| Beras basmathi yang telah siap direbus dengan rempah ratus dimasukkan kedalam periuk |
| Ayam yang telah direbus 3/4 masak dicelupkan kedalam kuah rempah kari yang telah disediakan sebelum ini lalu diaturkan diatas lapisan pertama nasi briyani |
| Susu cair, kacang peas dan bawang goreng ditaburkan diatas lapisan pertama tadi |
| Daun sup dan daun saderi juga ditaburkan diatas lapisan pertama |
| 3 lapisan nasi briyani serta ayam dilakukan didalam periuk untuk dimasak |
| Nasi briyani yang telah siap dimasak |
| Nasi briyani serta ayam tanam tadi disimpan didalam bekas . Kelihatan Haji Daud sedang mengaut nasi kedalam bekas dengan dibantu oleh Ustaz Tahir |
| Dalca juga disediakan oleh chef suami isteri, Ustaz Fisol dan Hajah Mazidah |
No comments:
Post a Comment