Tuesday, January 6, 2009

3 sah bersaing, gelanggang Kuala Terengganu diakui sengit

Calon BN pilihan raya kecil Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh mengangkat tangan calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endot dan calon Bebas, Azharudin Mamat @ Adam pada hari penamaan calon di Stadium Negeri, Kuala Terengganu hari ini.


KUALA TERENGGANU: Gelanggang pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu dibuka secara rasmi pagi tadi dengan semua parti mengakui bahawa ia bakal menyaksikan persaingan sengit - lebih sengit daripada dua pilihan raya kecil sejak awal 2007.

Ia menjadi rebutan tiga 'muka baru' sama sekali di peringkat Parlimen Kuala Terengganu.

Tiga calon tersebut ialah Datuk Wan Ahmad Farid Wan Sallleh dari Barisan Nasional (BN), Mohd. Abdul Wahid Endut (PAS) dan seorang calon Bebas, Azharudin Mamat @ Adam.
Pilihan raya umum ke-12 Mac lalu juga menyaksikan persaingan tiga penjuru iaitu masing-masing calon BN, PAS dan Bebas.
Pilihan raya kecil Kuala Terengganu diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Razali Ismail pada 28 November lepas.

Pada pilihan raya umum lepas, Razali menang kerusi itu dengan majoriti 628
undi.

Mengikut rekod Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), jumlah pengundi berdaftar di kawasan Parlimen ini ialah seramai 80,229 orang.

Hari pengundian pula ditetapkan pada 17 Januari ini.

Di sebalik publisiti sebelum ini, dua calon masing-masing dari parti Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) dan calon tanpa parti melakukan 'kejutan' dengan tidak menyerahkan borang penamaan calon.

Naib Presiden AKIM, Harun Mohamed dan Isma Airfath Hassanuddi tidak menyerahkan borang. Sebanyak 11 borang penamaan calon dikeluarkan oleh SPR setakat semalam.

Harun hadir di pusat penamaan calon pagi ini tetapi tidak mengemukakan borang penamaan calon manakala Isma tidak kelihatan langsung di pusat penamaan calon.

Proses penamaan calon telah berjalan dengan lancar dan baik, kata Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof ketika ditemui tengah hari tadi.

"Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar," kata beliau ketika ditemui.
"Ini merupakan proses penamaan calon paling lancar sejak pilihan raya kecil Ijok, Selangor.

Tiada apa-apa insiden yang tidak diingini berlaku," kata Ketua Polis Negeri Terengganu, Datuk Shukri Dahlan yang mempunyai pengalaman mengendalikan pilihan raya kecil Ijok dan Permatang Pauh.

PROSES PENAMAAN CALON

Ketika mengumumkan status pengesahan calon yang bertanding kira-kira pukul 11.35 pagi tadi, Pengurus Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim berkata, pihaknya hanya menerima tiga borang penamaan calon setakat 10 pagi tadi.

Proses penamaan calon diadakan dari pukul 9 hingga 10 pagi manakala sesi bantahann ialah selama sejam dari 10 pagi.

Proses penamaan calon diadakan di Stadium Negeri, Jalan Sultan Mahmud di sini - bertentangan dengan Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Farid, 46, yang merupakan Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu dan bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri telah dicadang oleh Mohd Sabri Alwi dan disokong oleh Wong Foon Meng.

Sementara itu, Wahid pula dicadangkan oleh Datuk Mustafa Ali dengan disokong oleh Md. Azmi Lok Yusof.

Wahid merupakan Ketua PAS Kuala Terengganu dan Ahli Dewan Undangan Negeri Wakaf Mempelam - salah satu Dewan Undangan Negeri dalam bahagian Parlimen Kuala Terengganu.
Azharuddin juga 46 tahun, seorang ahli perniagaan, dicadangkan oleh Ahmad Affendy Shah Mamat @ Adam dan disokong oleh Zakaria Abdullah.

Calon mempunyai masa tiga hari untuk memutuskan sama ada mahu kekal bertanding ataupun sebaliknya.

Kertas undi akan dicetak selepas itu iaitu 9 Januari ini dan kertas undi pos akan diedarkan mula 10 Januari.

SUASANA PENAMAAN CALON

Berdasarkan aturan urusan proses penamaan calon, rombongan penyokong BN akan bergerak dari kediaman rasmi Menteri Besar Terengganu, sementara rombongan penyokong PAS pula akan bergerak dari Bulatan Batu Bersurat.

Kediaman Rasmi Menteri Besar terletak satu kilometer dari sebelah kanan Stadium Negeri manakala Bulatan Batu Bersurat pula dari sebelah kiri.

Bagaimanapun, sehingga pukul 8.20 pagi ini, belum ada pergerakan bagi kedua-dua parti BN dan PAS. Suasana ini agak berlainan berbanding penamaan calon di Permatang Pauh di mana suasana hangat telah dirasai seawal pukul 7.30 pagi.

Penyokong-penyokong BN didapati mula berkumpul di kediaman rasmi Menteri Besar bermula pukul 6.30 pagi manakala para penyokong PAS pula memenuhi kawasan Bulatan Batu Bersurat sebelum bergerak ke Stadium Negeri.

Cuaca pagi ini amat baik berbanding tiga hari lalu yang mengalami cuaca hujan yang berterusan.
SPR membuka proses penamaan calon pada pukul 9 pagi.

Tidak sampai lima selepas dewan penamaan calon dibuka 9 pagi, Farid yang hadir dengan memakai baju Melayu berwarna biru tua, diiringi oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi BN memasuki pusat penamaan calon.

Rombongan BN ini dianggarkan 15,000 orang. Juga hadir lebih 10 orang anggota Kabinet, pemimpin-pemimpin parti komponennya.

Kira-kira pukul 9.20 pagi, Wahid yang berbaju Melayu hijau tua pula memasuki pusat penamaan calon iringan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan pemimpin parti komponen Pakatan Rakyat dari DAP dan Parti Keadilan Rakyat.

Rombongan PAS juga dianggarkan 15,000 orang.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Shukri Dahlan menganggarkan jumlah keseluruhan rombongan iringan kira-kira 25,000 dengan kawalan keselamatan membabitkan 1,005 orang.

Jumlah penyokong iringan itu lebih besar berbanding himpungan anggota rombongan ketika Permatang Pauh.

Kira-kira lima minit kemudian, Harun yang berbajuk batik pula tiba dengan diiringi beberapa penyokongnya. Beliau bagaimanapun tidak menyerahkan borang penamaan calon dan memutuskan untuk menarik diri di saat-saat akhir.

Dalam pada itu, pada pukul 9.30 pagi, Azharudin yang memakai jubah putih masuk ke dalam pusat penamaan calon untuk menyerahkan borang penamaannya.

Calon dari Kampung Ladang Pasar itu hanya diiringi oleh pencadangnya.

Bagaimanapun Azharudin berhadapan dengan masalah teknikal kerana pencadangnya bukan merupakan pemilih berdaftar dalam bahagian pilihan raya Kuala Terengganu.

SENGIT DAN SURVIVAL PARTI

Pemimpin-pemimpin yang bertanding pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu ini menyifatkan ia sebagai pertarungan 'survival masa depan' yang paling sengit.

Malam tadi, pemimpin-pemimpin BN mengulangi bahawa cabaran
di Kuala Terengganu sebagai tanda kebangkitan semula perikatan itu.
Wan Ahmad Farid berkata: "Jadikan pilihan raya kecil Kuala Terengganu sebagai tempat kebangkitan semula BN yang dikatakan tiada lagi masa depan."

Beberapa pemimpin BN dan Pakatan Rakyat yang ditemui mengakui bahawa cabaran kali ini sangat penting demi survival masa depan parti masing-masing.

BN mahu mengekalkan kerusi ini manakala PAS dan Pakatan Rakyat mahu mengembangkan asasnya menjelangnya pilihan raya umum akan datang.

No comments:

Followers