Sunday, January 10, 2010

Pakatan Rakyat kecam serangan, seru adakan rundingan

KENYATAAN MEDIA PIMPINAN PAKATAN RAKYAT NEGERI PERAK 9 JANUARI 2010

Berikutan insiden menyerang dengan cubaan membaling bom buatan sendiri di tiga gereja iaitu di Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, Gereja Assumption di Petaling Jaya dan Gereja Life Chapel di Damansara. Maka Pakatan Rakyat Negeri Perak pada hari ini mengeluarkan beberapa kenyataan mengenai perkara berkaitan.

1. Pakatan Rakyat Perak mengecam dan sangat kesal dengan kejadian tersebut dalam keadaan rakyat Malaysia dan Perak yang cintakan kepada keamanan dan ketenteraman. Segala tindakan yang bertentangan dengan hasrat itu adalah amat dikesali dan kami membantah sekeras-kerasnya tindakan itu.

2. Kami berpandangan segala tindakan kekerasan yang bertentangan undang-undang Negara dan ajaran Islam itu sendiri mestilah ditangani dengan sebaik mungkin dengan peruntukan undang-undang yang ada. Mereka yang melakukan tindakan provokatif dengan cara “ baling batu sorok tangan “ itu mestilah disiasat dan dibawa ke muka pengadilan.

3. Pakatan Rakyat Perak berpandangan bahawa mahkamah bukannya jalan yang terbaik untuk mengatasi permasalahan ini. Meja perundingan mesti didahulukan dengan semua pihak tidak mengira agama dan kaum perlu duduk bersama bagi menyelesaikan masalah ini. Insiatif ini mesti diambil oleh pihak kerajaan. Segala pandangan semua pihak hendak lah diambil kira.

4. Kami yakin dengan tahap keamanan Negara yang telah dicapai selama 52 tahun mampu dikekalkan . Oleh itu sebarang tindakan yang boleh mengeruhkan keadaan dan mengganggu kenteraman awam mestilah ditentang oleh rakyat berbagai agama dan bangsa serta di semua peringkat umur dan tahap pendidikan.

5. Oleh itu Pakatan Rakyat Perak mengharapkan segala langkah yang dilakukan oleh kerajaan bagi menyelesaikan masalah ini diambil dengan secepat mungkin dengan mengambil kira semua aspek.

Ust. Abu Bakar Hussain – Pesuruhjaya PAS Perak
YB. Dato’ Ngeh Koo Ham – Pengerusi DAP Perak
Hj. Mustafa Kamil Ayub – Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Perak

No comments:

Followers