Wednesday, July 13, 2011

Ribuan membanjiri ceramah pasca Bersih di KamuntingTidak kurang 4 ribu orang telah hadir membanjiri Ceramah Pasca Bersih Peringkat Negeri Perak yang diadakan di Kamunting, Taiping semalam. Sambutan diluar jangkaan itu mungkin disebabkan 'aura ' Himpunan Bersih 2.0 yang masih kuat dalam kalangan masyarakat ketika ini.

Ceramah tersebut disampaikan oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar, AJK Pas Pusat Dato' Seri Nizar Jamaluddin, Pesuruhjaya Pas Perak Ustaz Abu Bakar Hussain dan penceramah khas daripada Kuala Lumpur yang juga anak saudara kepada Allahyarham Baharudin yang meninggal ketika menyertai Himpunan Bersih Sabtu lalu. Ustaz Abu Bakar Hussain telah mendeklimasikan sajak nukilan Sasterawan Negara, A Samad Said pada malam itu.

Pada ucapan yang penuh bersemangat, Dato' Seri Nizar mengutuk sekeras – kerasnya kekejaman polis ke atas peserta demonstrasi Bersih Sabtu lalu. Beliau juga mendakwa UMNO sengaja membangkitkan semangat perkauman dengan mengatakan orang melayu telah menjadi 'barua' Dato' Ambiga. Dato' Mahfuz pula dalam ucapannya menyeru kepada semua ahli PAS supaya tidak memarahi polis kerana mereka hanya mengikut arahan UMNO. " saya ingin katakan kepada seluruh ahli PAS suapaya tidak memarahi polis kerana mereka telah menjadi kuda tunggangan Barisan Rasional, " katanya sambil disambut dengan laungan takbir.


BGM Online

1 comment:

PKR (PERAMPAS KUASA RAKYAT) said...

Wahai Ajijoi,

Pemimpin PAS kalau mahu menipu ahli PAS supaya mereka menunjukkan kebencian kepada UMNO dengan mengatakan bahawa polis mengikut arahan dan telunjuk UMNO.

Adalah bodoh kalau dikatakan bahawa polis menerima arahan daripada UMNO secara langsung sedangkan polis adalah agensi kerajaan dan UMNO hanya parti politik yang diberi mandat untuk memerintah.

Perkara yang sama boleh diterjemahkan kepada kes UUM dalam rayuannya mengenai cukai tanah di Sintok.

Bolehkah PAS memberi arahan terus kepada Pejabat Tanah supaya jangan meluluskan rayuan tersebut?

Kalau PAS melakukannya juga bermakna Pejabat Tanah mengikut telunjuk PAS dan jika ini berlaku ini adalah salah guna kuasa.

PAS suka memperbodohkan orang Melayu untuk mendapat kuasa.

Semua orang tahu bahawa parti menguasai kerajaan tetapi parti tidak boleh secara langsung memberi arahan kepada agensi kerajaan dalam operasinya.

Sesuatu yang bodoh juga berlaku dalam kes Bersih 2 ini. Cuba bayangkan bahawa Bersih 2 ini umpama melanggar lampu isyarat warna merah.

Maknanya perhimpunan jika dilakukan juga tanpa kebenaran pihak berkuasa ia telah melanggar undang2.

Sudah tentu tindakan mencegahnya akan diambil terhadap mereka yang terlibat apatah lagi kalau dianjurkan oleh pertubuhan haram.

Jadi apa sebab polis pula yang dituduh mengganas sedang yang bersalah adalah mereka yang melanggar undang2.

Memang dijangkakan pihak polis menjadi sasaran puak ini dengan niat menuduh UMNO dan kerajaan melakukan kekejaman terhadap mereka.

Niat untuk mengadakan perhimpunan bukanlah semata2 mendesak pilihanraya yang adil tetapi juga untuk menumbangkan kerajaan sedia ada yang sah.

PAS cuba bermain dengan perkataan rakyat kononnya rakyat mahukan perubahan tersebut sedangkan majoriti rakyat masih menyokong kerajaan BN.

Bukanlah rakyat yang mahu sedemikian tetapi sebenarnya PAS yang hendakkan perubahan tersebut.

Penyokong BN tidak bodoh seperti bodohnya penyokong PAS yang ditipu hidup2 oleh pemimpinnya.

Itulah sebabnya ahli PAS tidak mampu berdepan dengan ahli UMNO dan BN.

Sekian.

Followers