Tuesday, July 5, 2011

Bom petrol pulak dah!

Disaat ketegangan isu Perhimpunan Bersih 2.0 mulai kelihatan  reda dengan titah ucapan SPBD Agung, kini dihangatkan kembali dengan kes penemuan bom petrol dan senjata bersama-sama baju t Bersih.

Lebih menarik lagi apabila unsur komunis turut dikaitkan. Unsur komunis adalah label yang dilekatkan kepada agenda perhimpunan Bersih sejak awal lagi. Dan ianya seakan-akan dirancang untuk meneruskan kempen memburuk-burukkan kumpulan Bersih.

Biarpun ianya hanyalah rekaan pihak-pihak tertentu ataupun benar-benar berlaku, seperkara yang pasti, hak rakyat untuk menuntut pilihanraya adil dan bersih jangan dinodai.

image.jpeg

Rampasan bom petrol, polis kaitkan dengan BERSIH

Polis merampas 20 bilah parang, 36 botol bom petrol dan sejumlah bebola besi dalam serbuan di belakang tokong Cina di Batu 14, Jalan Gombak Lama dekat Shah Alam, malam semalam.

NONEUtusan Malaysia Onlinedalam laporannya menyebut rampasan itu disyaki berkaitan perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Sabtu ini.

Akhbar milik Umno itu juga memetik Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Hamzah berkata, taktik digunakan oleh mereka terlibat sama dengan golongan komunis semasa zaman darurat.

Dalam serbuan itu, polis turut menemui 44 baju T berlambang BERSIH 2.0 dan sejumlah lilitan kepala berwarna merah serta kuning yang semuanya disimpan di dalam lima buah beg pakaian dan dua beg plastik.

NONESabtu lalu ahli parlimen Sungai Siput Dr D Michael Jeyakumar dan lima anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) ditangkap semula di bawah Ordinan Darurat (EO).

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakarberkata penahanan itu adalah kerana mengikut maklumat awal, mereka dikatakan terbabit dengan pihak dari luar negara dan telah diresapi anasir subversif.

1 comment:

Unknown said...

Ni cerita lapuk zaman 60-an dan 70-an ketika orang Melayu masih jahil. la ni tak tahulah...

Followers