Thursday, January 12, 2012

Dokumen Teperinci Dedah Seleweng Wang Zakat: PKR Takkan Lepaskan Jamil Khir & MAIWP

Petaling Jaya : Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendedahkan dokumen bukti dakwaan berlakunya salahguna wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang selama ini dinafikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom.

Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, pihaknya akan membuat satu laporan polis dan menyerahkan dokumen terperinci berkaitan kes ini di Balai Polis Dang Wangi esok.

"Pertama ialah set dokumen daripada MAIWP sendiri termasuk baucer bayaran bernombor 2010B4112 bertarikh 29 April 2010 sebanyak RM32,150. Baucar tersebut secara terang merakamkan kumpulan wang yang digunakan merupakan kumpulan wang zakat.

"Keduanya merupakan surat daripada Ketua Audit Negara, Tan Sri Datuk Setia Ambrin Buang kepada Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Negara, Datuk Seri Azmi Khalid yang mengesahkan bahawa RM63,650 wang zakat iaitu bayaran pertama sebanyak RM31,500 pada 9 Februari 2010 dan bayaran kedua berjumlah RM32,150 pada 29 April 2010 digunakan bagi membayar kos guaman MAIWP," katanya.

Dalam baucar bertarikh 29 April 2010 tertera nama Zainul Rijal Talha & Amir selaku penerima baucar atas perihal transaksi dengan penerima berhubung bayaran guaman Kes Datuk Seri Anwar Ibrahim melawan Shahsuddin Hussain, Datuk Che Mat Che Ali dan Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Turut dinyatakan adalah kumpulan wang zakat dan bank pembayar Bank Islam Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Sebelum ini, Jamil Khir berulang kali menegaskan bahawa MAIWP mempunyai peruntukkan sebanyak RM700,000 daripada kerajaan bagi menampung pelbagai bayaran termasuk kos guaman.

"Laporan Ketua Audit Negara menyebut wang itu dipulangkan semula pada Disember 2010 kira-kira enam bulan selepas peruntukkan tersebut disalurkan ke dalam MAIWP. Jamil langsung tidak menyebut tentang hal ini," jelas beliau.

Nik Nazmi turut menafikan dakwaan laporan Utusan Malaysia pada 4 Januari lalu yang memtik Bahagian Hal Ehwal Korporat Jabatan Audit Negara bahawa isu salahguna zakat ini tidak dilaporkan di dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010 sebaliknya PKR merujuk kepada surat Ketua Audit Negara kepada Jawatankuasa Kira-Kira Negara.

Beliau turut menyatakan kesedian untuk bertemu dengan Datuk Jamil Khir Baharom bagi membincangkan perkara ini jika dijemput berbuat demikian. 1 comment:

PKR (PERAMPAS KUASA RAKYAT) said...

Wahai Ajijoi,

Sudah berapa kali penjelasan telah dibuat.

Telinga pencacai PR (tak berdaftar) masih banyak tahi di dalamnya.

Kalau tahi telinga tiada sekalipun sebarang penjelasan ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri masih lagi pekak badak atas nama pembangkang.

Cuma nak tanya Ajijoi pasal wang RM100 dan RM500.

Tak silap Ajijoi ada mohon tapi tertakluk kepada penjelasan pemimpin 'Nabi' dalam Pas.

Maknanya duit ambil walaupun HARAM (Pas yang kata), tapi undi BULAN.

Ada juga orang ambil BERAS pemberian Pas semasa bencana banjir, HALAL pulak tu, jadi UNDI DACING TANPA SEBARANG NASIHAT DARI PEMIMPIN BN.

Kenapa Ajijoi beriya benar terima duit itu?

Sudah tentu alasannya ITU DUIT RAKYAT BUKAN DUIT BN.

PAS dan PR bukan tahu urus diri sendiri, politik dan negara.

Apa yang mereka tahu mana pergi duit rakyat tapi mancari dan mengurus duit rakyat langsung terus bingung.

Cakap saja macam dia saja yang bijak. Orang lain dikatakan bodoh mana satu duit kerajaan dan duit zakat.

Sekarang ini pemimpin PR adalah mulia sebab ada khalifah, nabi dan Imam Mahdi.

Ada juga pemimpin ANUGERAH TUHAN.

Sekian.

Followers