Saturday, March 9, 2013

NUBE berpiket, kecam kezaliman CIMB Bank
NUBE (National Bank of Employees)/(Kesatuan Sekerja Pekerja-Pekerja Bank) adalah sebuah kesatuan yang menaungi lebih 28,000 pekerja bank (bukan eksekutif) di seluruh negara.

Baru-baru ini terdapat beberapa kes yang berlaku di dalam CIMB Bank Berhad yang membuatkan pihak pentadbiran NUBE mengambil langkah untuk mengadakan piket terhadap CIMB Bank di cawangan-cawangannya seluruh negara.

Antara kes yang dipandang serius adalah seperti video dibawah ini:-


Lain-lain tuntutan NUBE terhadap pengurusan CIMB Bank yang CEOnya adalah Nazir Razak, adik kepada  Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak adalah sepertimana risalah yang tertera di dalam gambar di bawah:-Jumaat, 8 Mac 2013 menyaksikan piket yang diadakan NUBE di hadapan CIMB Bank, Jalan Tun Sambanthan, Ipoh setelah beberapa siri piket yang sama diadakan di beberapa negeri sebelum ini. Bermulanya siri piket ini adalah pada 15 Disember 2012 di ibupejabat CIMB Bank.

Perak adalah destinasi terakhir di dalam jelajah siri piket terhadap CIMB Bank yang diadakan setiap minggu, Jumaat dan Sabtu.

Saya sempat bersama mereka berpiket dan mengambil gambar-gambar serta video untuk hebahan dan dikongsi bersama semua.

Piket yang diadakan dari jam 5.00 petang sehingga 6.00 petang ini telah mendapat perhatian warga Ipoh apabila hon kenderaan dibunyikan sepanjang piket di jalan tersebut sebagai tanda sokongan. Namun begitu, masih ramai yang tertanya-tanya mengenai piket ini kerana tiada publisiti ataupun berita mengenainya yang disiarkan media-media utama.


Antara puluhan banner dan plakat yang mengecam pengurusan CIMB Bank  Bro. J. Solomon, Setiausaha Agung NUBE

Mengedarkan risalah kepada orang ramaiPenghangat suasana

Pihak polis trafik membantu mengawal lalulintas

Manggayakan tarian Gangnam Style dengan iringan lagu yang diubah kepada 'Jahanam Style'


Bacaan doa 


Bro. Kalai, Pengerusi NUBE Ipoh Branch sedang memberikan ucapan berapi beliau

Ucapan Bro. Kalai boleh diikuti melalui video diatas

Bro. Chen Ka Fatt, Setiausaha NUBE Ipoh Branch yang meraikan harijadinya pada hari ini turut berucap sama

Wakil daripada NUBE Wilayah memberikan ucapan

Wakil daripada NUBE Penang/Kedah/Perlis

Wakil daripada NUBE Johor

Wakil daripada NUBE Kelantan

Wakil daripada pihak polis (berbaju hitam) meminta piket dihentikan kerana masa telah cukup (6 petang). Setelah dirunding, pihak NUBE meminta sedikit masa tambahan untuk ucapan terakhir daripada Setiausaha Agungnya.

Ucapan Bro. J. Solomon yang begitu bersemangat

"CEO CIMB Bank yang menganiaya pekerja, Kurang Ajar punya CEO..." ucapan penuh beliau boleh diikuti di dalam video dibawah


No comments:

Followers