Saturday, June 18, 2011

Menanggung menteri lebih membazir dari menanggung subsidiDiwaktu rakyat dalam kesusahan akibat tekanan ekonomi yang semakin menyempit, kerajaan menarik subsidi yang dikatakan membebankan perbelanjaan negara. Benarkah subsidi untuk rakyat membebankan ataupun tanggungan kerajaan terhadap para menteri yang lebih membebankan.

Adakah para menteri prihatin terhadap kesusahan dan kesengsaraan rakyat? Ataupun mereka lebih sayangkan pangkat dan jawatan mereka yang segalanya ditanggung oleh kerajaan ataupun lebih tepat lagi KITA, rakyat.

Antara tanggungan kerajaan terhadap para menteri adalah:

1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara
- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan, hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.

2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00

6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn telefon bimbit,satu pemandu,minyak percuma.Kalau guna khidmat pemandu kementerian, dapatlah duit percuma.(perdana sebagai kereta rasmi semata-mata)

7. Semua pemberian derma seperti kepada perkahwinan, kematian,atau pemberian kepada badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.

8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00

9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.

Sudah tentu para menteri menyokong tindakan kerajaan memotong subsidi rakyat asalkan kemewahan yang mereka kecapi ini dapat berterusan.

No comments:

Followers