Wednesday, June 22, 2011

Bancian 'The Star' - 99% sokong Himpunan Bersih

Rakyat telah bersuara. Rakyat telah memilih. Bukan hanya rakyat yang menyokong Pakatan Rakyat tetapi rakyat Malaysia keseluruhannya memilih untuk bersama-sama dengan himpunan Bersih yang menuntut keadilan dan ketelusan didalam sistem pilihanraya negara.

99% merupakan satu jumlah yang besar. Yang menghampiri keseluruhannya. Ini menunjukkan betapa rakyat telah muak dengan penipuan didalam sistem pilihanraya negara. 

Hanya yang bergantung kuasa dengan sistem penipuan SPR sahaja akan menentang himpunan Bersih ini.

Malaysiakini melaporkan:

Sejumlah 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyokong perhimpunan BERSIH pada 9 Julai ini dalam bancian yang dijalankan oleh The Star Online.

Jumlah sebenar bilangan responden tidak dapat disahkan apabila portal berita berkenaan menghentikan banciannya kira-kira tengahari tadi.

NONEMenurut skrin yang dirakamkan oleh seorang pengguna Facebook, jumlah responden mencecah 1.3 juta pada jam 12.25 tengah hari berbanding 527,330 yang dicatatkan pada jam 6.11 pagi ini, yang dirakamkan menerusi laman Google Cache.

Soalan yang dikemukakan berbunyi 'Apa pandangan anda berhubung perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai?, 1,312,917 responden menjawap 'Ia sepatutnya dibenar diteruskan' pada 12.25 tengahhari.

Manakala pilihan satu lagi - 'Ia harus dibatalkan' - hanya dipilih oleh 14,222 responden.


1 comment:

Cicit Maharajalela said...

Kalau berani jom berdebat di blog gua:

gerakanantidap.blogspot.com

Followers