Sunday, July 26, 2009

Pengarah Sepet dijemput pulang


Yasmin Ahmad meninggal dunia

Pengarah filem dan iklan yang terkenal Yasmin Ahmad, 51, telah meninggal dunia setelah dilaporkan tenat awal malam ini.

Pemergian Yasmin, seorang pengarah yang mengangkat perfileman negara mutakhir ini bersama kontroversinya sendiri, diumumkan dalam berita tengah malam TV3 sebentar tadi.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir kira-kira 11.25 malam ini di Hospital Pakar Damansara, lapor Bernama, yang memetik pengesahan daripada ketua pegawai operasi Media Prima, Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan yang berada di situ.

Khamis lalu, Yasmin dikejarkan ke unit rawatan rapi (ICU) hospital swasta itu setelah diserang angin ahmar kira-kira jam 4.30 petang di stesen TV3.

Beliau waktu itu berada di Sri Pentas untuk berjumpa dengan Datuk Siti Nurhaliza Taruddin dan suaminya Datuk Khalid Jiwa apabila beliau dilaporkan menghadapi kesukaran bernafas dan pengsan.

Siti Nurhaliza, duta Persatuan Bulan Sabit Malaysia, dilaporkan turut memberikan bantuan penafasan (CPR) kepada Yasmin bersama dengan seorang doktor panel stesen tersebut.

Di hospital pakar itu, para doktor dilaporkan berjaya menstabilkan beliau sebelum membuat pembedahan otak kira-kira jam 6 petang hari yang sama.

Filem-filemnya Sepet, Gubra dan Mukhsin cukup terkenal, termasuk di di luar negara dan menggondol beberapa anugerah di beberapa festivel filem antarabangsa seperti di Berlin, San Francisco, Singapura dan Cannes.

Biodata Yasmin Ahmad (1958 - 2009)

Pembedahan otak sebelum meninggal

Gambar terakhir Yasmin Ahmad


Filem terakhir arahan Yasmin Ahmad yang belum sempat ditayangkan.

Ajijoi ~ Saya bukanlah peminat filem-filem Yasmin Ahmad. Malah, saya rasa terganggu dengan filem-filemnya yang mengenepikan unsur-unsur agama di dalam mengenengahkan unsur-unsur manusia.

Perbatasan hubungan lelaki dan wanita, aurat, pergaulan serta keterbukaan menjadi terurai serta hilang. Itulah yang menjadi mesej penting yang dipaparkan di dalam filem-filemnya. Dan itulah sebenarnya wajah 1Malaysia yang telah lama diperjuangkan Yasmin Ahmad sebelum Najib Razak mempopularkan slogan tersebut.

Kehidupan masyarakat Cina lebih difokuskan di dalam filem-filemnya sehingga seakan-akan meliberalkan Melayu dan Islam itu sendiri.

Tidak hairanlah jika Yasmin Ahmad yang dahulunya adalah Zulkiflee Ahmad (Naib Johan Bintang RTM '75) berkahwin dengan seorang lelaki Cina, Abdullah Tan Yew Leong (berkahwin Januari 2003).

Walaubagaimanapun, daripada Allah dia datang, kepada Allah-lah dia kembali.

Al-Fatihah buat Yasmin Ahmad @ Zulkiflee Ahmad.

No comments:

Followers