Thursday, July 30, 2009

ISA atau himpunan yang haram?

Akta Isa: Haramkan akta zalim

Kenyataan Media (30 Julai 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) kecewa dengan kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria kerana masih tidak menolak bahawa perlaksanaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang telah digubal pada tahun 1960 dan yang masih dijalankan selama 49 tahun adalah lebih zalim dan perlu diharamkan.

DPPN Pk mencabar Tan Sri Harussani dan juga Majlis Fatwa Kebangsaan serta Mufti seluruh negeri supaya mengeluarkan fatwa tentang Akta ISA ini yang telah banyak menzalimi rakyat kerana telah menghukum tanpa membicarakannya dan ianya salah disisi Agama Islam.

Persoalan yang sepatutnya timbul adalah kezaliman Akta ISA yang telah diamalkan itu, bukannya membantah Akta ISA itu sebagai yang haram. Perkara yang penting sekarang ini adalah, mengapa kezaliman ini masih diteruskan?

DPPN Pk mempertegaskan bahawa usaha untuk menghapuskan kezaliman mesti ditegakkan. Himpunan sebagai protes untuk memastikan seluruh rakyat akan hidup aman tanpa kezaliman yang telah dibuat oleh kerajaan akan diselamatkan.

Oleh yang demikian, DPPN Pk menyeru seluruh rakyat yang membantah kezaliman mesti tampil untuk nyatakan kebenaran kerana menyahut seruan Nabi SAW "Jihad yang paling afdhal ialah perkataan benar di hadapan pemerintah yang zalim" bukan perkataan yang berani di hadapan rakyat yang ditindas

MOHD AKMAL KAMARUDIN
Ketua Penerangan,
Dewan Pemuda PAS Perak

2 comments:

PAS-PKR-DAPigs said...

Kerajaan sepatutnya bertindak lebih tegas dalam membentras demonstrasi HARAMjadah ini.

Gunakan asid yang lebih dalam air water-cannon dan tembak dengan tepat gas pemedih mata pada sasaran nya.

Belasah seberapa banyak mereka yang degil dan keras kepala dengan cota atau belantan.

Tangkap dan tahan seberapa banyak petualang2 negara ini dan simpan dalam lock-up selama 1 minggu tanpa jaminan.

Ajijoi said...

Semoga Allah Taala memberikan hidayah kepada anda serta membuka mata hati anda untuk melihat kebenaran.
Harap-harap cadangan zalim anda itu tidak dibalikkan Allah kepada anda. Amin.

Followers