Thursday, November 15, 2012

Tokoh Maal Hijrah tahun ini diberi kepada yang telahpun berhijrah

Tokoh Maal Hijrah tahun ini telah diberikan kepada seorang yang telahpun berhijrah, daripada alam dunia kepada alam barzakh.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Allahyarham Tan Sri Dr Abdul Hamid Othman yang telah meninggal dunia pada Disember tahun lepas telah dipilih sebagai tokoh yang diangkat sebagai Tokoh Maal Hijrah.

Apakah pihak kerajaan sudah tidak boleh melihat kepada sumbangan para ilmuan atau negarawan yang masih hidup, masih menuai bakti kepada umat Islam negara ini yang boleh dan layak untuk dianugerahkan sebagai Tokoh Maal Hijrah.

Bukanlah tujuan penulis untuk mempertikaikan sumbangan Allahyarham semasa hayatnya, tetapi dirasakan adalah lebih baik jika anugerah tersebut diberikan kepada seorang yang masih hidup dan punya pengaruh kepada umat yang lain bagi mengikut jejak langkahnya dalam menabur jasa kepada umat dan agama Islam di negara ini.

Semoga mereka-mereka yang berkelayakan diluar sana tidak berputus asa dalam istiqamah membuat jasa apabila kerajaan BN dilihat sentiasa menyampaikan sesuatu anugerah utama negara kepada kroni-kroni yang banyak 'berjasa' kepada parti dan kelompok mereka sahaja (termasuklah yang telahpun tiada).

Diharapkan lanskap pemerintahan negara akan berubah setelah PRU13 nanti di mana yang berhak akan diberikan hak yang sepatutnya. Insya-Allah.

Dibawah adalah petikan yang disunting daripada akhbar diatas talian Berita Harian:

Abdul Hamid Othman Tokoh Maal Hijrah 2012


PUTRAJAYA: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Allahyarham Tan Sri Dr Abdul Hamid Othman, hari ini diumum sebagai Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 2012/1434H.

Abdul Hamid yang pernah menjadi Penasihat Agama kepada Perdana Menteri (2001 hingga 2009) meninggal dunia pada 23 Disember 2011 selepas diserang penyakit angin ahmar. 


Berikutan itu, keluarga beliau membawa pulang wang tunai RM100,000, sijil penghargaan, plak dan pingat daripada kerajaan Malaysia. 


Majlis penyampaian anugerah berkenaan disempurnakan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada majlis sambutan Maal Hijrah di Dewan Plenari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, sebentar tadi.

Hadiah itu disampaikan kepada balu Allahyarham, Puan Sri Jamilah Mohd Said.

No comments:

Followers