Wednesday, April 25, 2012

Pas Perak seru rakyat sertai himpunan Bersih 3.0

IPOH, 23 April, Pesuruhajaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussian menyatakan bahawa Bersih 3.0 adalah antara salah satu kaedah yang boleh dilakukan rakyat untuk mencegah kemungkaran yang dilakukan oleh pimpinan sesebuah negara.

Menurut beliau, Bersih 3.0 adalah kaedah untuk menolak kezaliman seperti penipuan dan penyelewengan dalam pilihanraya, kerana pilihanraya ataupun kerusi parlimen adalah kaedah kedua bagi mencegah kemungkaran yang dilakukan oleh pimpinan negara.

Beliau menegaskan bahawa, keperluan menyertai bersih 3.0 adalah keperluan yang bersifat realiti (waqie) berdasarkan beberapa perkara berikut :

  1. Malaysia hari ini masih boleh menjadikan kerusi parlimen untuk mencegah kemungkaran pemimpin.
  2. Dalam pemilihan kerusi parlimen terdapat beberapa pembohongan, dan cara mengatasi pembohongan ini dengan mengadakah Bersih 3.0, iaitu bantahan secara aman
  3. Walaupun beberapa pendedahan telah dibuat, namun penipuan dalam pilihanraya agak sukar untuk diselesaikan, melainkan dengan menganjurkan Bersih 3.0.

Selain itu beliau juga menyatakan bahawa mencegah kemungkaran adalah kemestian (kewajipan), dan apa sahaja yang tidak sempurna satu kewajipan melainkan dengannya, maka ia juga adalah wajib.

Maka, tiada cara lain yang lebih berkesan untuk mencegah kemungkaran dalam pilihanraya dan kemungkaran di peringkat pimpinan melainkan dengan mengadakan Bersih 3.0. Sebab itulah ia merupakan perkara yang perlu dan mesti, tegas beliau.

http://perak.pas.org.my/


No comments:

Followers