Tuesday, April 10, 2012

Isu PTPTN: Kerajaan BN bebankan kehidupan anak muda

IPOH, 10 April, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussian menyatakan,  penegasan Perdana Menteri untuk tidak menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seperti diumumkan di Batu Pahat Sabtu lalu jelas menunjukkan kerajaan BN tidak memikirkan nasib generasi muda di negara ini.

Beliau berkata, pimpinan Datuk Seri Najib Razak telah menunjukkan sikap tidak ambil peduli suara anak muda berhubung isu PTPTN ini, dan ianya membuktikan kelemahan pemimpin Umno-BN menguruskan sumber ekonomi Negara.

Menurut beliau, Najib terpaksa membohongi rakyat dengan menyebut jumlah keseluruhan pinjaman tersebut sebanyak RM43 bilion, padahal jumlah pinjaman peminjam seramai 1.9  sehingga akhir 2012 hanya berjumlah RM28 bilion sahaja.

Memetik ucapan beliau, " Apabila Pakatan Rakyat memeberikan komitmen untuk  menghapuskan hutang PTPTN sekiranya Pakatan Rakyat menang dalam PRU-13 ini telah menyebabkan pemimpin Umno-BN bercelaru dan buntu ".

"Kita ingin memberi jalan dan harapan baru kepada anak muda khasnya yang masih belum bekerja dan kebanyakan mereka diburu surat lawyer yang akan mengheret mereka ke mahkamah".

"Hutang PTPTN ini telah mengekang kehidupan anak muda, ia menjadi beban buat lepasan mahasiswa yang baru ingin memulakan kehidupan". 

Justeru, jelas Pesuruhjaya PAS Perak itu, Umno-BN kini panik dalam isu PTPTN, mereka sudah tidak tahu bagaimana formula untuk mengatasinya, lantaran itu mereka mudah menghukum negara akan bankrup kalau wang PTPTN itu dilupuskan.

http://perak.pas.org.my

ustazabubakar.wordpress.com

No comments:

Followers