Wednesday, February 5, 2014

Memperingati tarikh hitam rakyat Perak dikhianati

5 Februari adalah satu tarikh yang dianggap hitam dalam sejarah negeri Perak. 

Tarikh berlakunya satu rampasan kuasa yang membelakangi sistem demokrasi amalan negara kita apabila sebuah kerajaan pilihan rakyat ditumbangkan secara rakus dan kejam. 

Mengulas perkara ini sempena memperingati hari hitam yang berlaku 6 tahun yang lalu, Pesuruhjaya Pas Perak, Tuan Haji Razman Zakaria berkata, "Peristiwa hitam yg melanda pada 5 Februari 2008 lalu yang mana menyaksikan majoriti rakyat Perak telah memilih kerajaan Pakatan Rakyat yang memenangi PRU12  telah dirampas dan digulingjan oleh Umno/BN secara tidak democratik. Umno telah melanggar undang-undang tubuh negeri Perak dengan mengangkat DS Zamri daripada  Umno walaupun pada masa yg sama DS Nizar masih lagi menjadi Menteri Besar yang sah disisi undang-undang." 

Sambung beliau lagi, " Pada PRU13 yang lepas, menyaksikan majoriti rakyat Perak iaitu 54% masih mahukan Pakatan Rakyat. Sejarah hitam ini hendaklah dijadikan peringatan untuk seluruh rakyat Perak untuk terus berjuang mengembalikan keadilan undang-undang  dan menghormati demokrasi serta pilihan rakyat. Teruskan perjuangan."

Tarikh hari ini pastinya akan dikenang sampai bila-bila sebagai satu sejarah hitam yang perlu dijadikan pengajaran agar ianya tidak berulang. 

No comments:

Followers