Wednesday, May 19, 2010

Hamidah terdesak, berpolitik di sekolah - Dewan Pemuda Pas Perak

Kenyataan Media (17 Mei 2010)

PERUTUSAN HARI GURU: UMNO HERET SEKOLAH


Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) membantah tindakan Datuk Hamidah Osman menggunakan sambutan Hari Guru untuk berpolitik di sekolah yang sepatutnya tidak berlaku. Dengan membawa perutusan Hari Guru daripada Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir bagi tujuan memasuki sekolah adalah amat bertentangan dan tidak sepatutnya berlaku.


Bagi DPPN Pk, Umno sudah mula mengheret guru-guru dan pelajar-pelajar untuk berpolitik kepartian. Jika perkara ini telah di izinkan oleh kerajaan, bermakna semua parti politik sepatutnya di izinkan bagi tujuan yang sama. Umno yang selama ini menuduh PAS dan Pakatan Rakyat (PR) bertindak tidak demokratik, tetapi sebenarnya merekalah yang tidak demokratik di dalam perkara ini.


Datuk Hamidah yang seolah-olah sudah terdesak untuk mendapatkan sokongan di lihat cuba untuk mengheret siapa sahaja untuk memberikan sokongan kepadanya. Datuk Hamidah juga akan menentang siapa sahaja yang tidak sehaluan dengannya dan bertindak tidak profesionalisme serta mencampuri urusan pegawai-pegawai yang berkaitan.


DPPN Pk mendesak agar Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Negeri Perak menghalang usaha Datuk Hamidah tersebut. DPPN Pk juga meminta penjelasan JPN Perak di dalam perkara ini. Sikap yang sedemikian amat melampau dan tidak wajar di biarkan begitu sahaja. Datuk Hamidah seolah-olah sekarang ini sudah gilakan kuasa dengan tindakan tersebut yang akan merosakkan nama baik pendidikan Negara.


SALMAN HAJI SALEH

Naib Ketua,

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.


Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir bergambar bersama guru-guru serta murid-murid Sekolah Kebangsaan Tarcisian Convent, Ipoh sempena sambutan Hari Guru di sekolah itu hari ini. - Foto BERNAMA


Isu ni dah lama dah. Guru tidak boleh menyertai parti politik (parti selain umno), akan diambil tindakan, tetapi ahli politik selalu mempergunakan sekolah, guru dan murid-murid untuk kerja-kerja politik sempit mereka.

No comments:

Followers