Sunday, May 24, 2009

Perasmian Konvensyen Pas Perak

Presiden PAS, TG. Dato Seri Hj. Abdul Hadi Awang berdiri bersama Pesuruhjaya PAS Perak,Ust. Ahmad Awang, MB Rakyat Perak, Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin, dan Pengerusi DAP Perak, Dato' Ngeh Khoo Ham, serta tidak kelihatan Pengerusi PKR Perak, Hj. Osman Abd. Rahman, bersama menyanyikkan lagu PAS.


Kelab Penyokong PAS Kaum India mengalungkan bunga malai kepada Presiden PAS..

Speaker dan YB. Kesavan berdiri menghormati nyanyikankan lagu PAS.


Presiden PAS bersalam dengan Speaker V. Sivakumar diperhatikan oleh ADUN PKR Hutan Melintang, Kesevan.


Presiden PAS, Hj. Abdul Hadi Awang menyampaikan ucapan perasmian Konvensyen PAS Perak

Kita sudah ada rakan bukan islam dalam PAS bersama rakan-rakan yang lain. PAS perlu menjadi parti yang kuat, tersusun dan tidak ada perpecahan antara Ulama dan profesional. Keduanyanya perlu saling membantu dan tidak ada pemisahan antara keduanya.Demikan antara ucapan TG. DS. Hj. Abdul Hadi Awang semasa merasmikan Konvensyen PAS Perak di sini sebantar tadi.

Jika terdapat orang bukan Islam datang ke Negara Islam untuk mendapatkan perlindungan, hendaklah menyampaikan Islam kepada mereka tetapi tidak memaksa mereka untuk masuk Islam, juga tidak dibenarkan menghantar mereka balik ke negara asal mereka yang dizalimi itu.

Islam tidak memaksa rakyat untuk menganut Islam, Islam tidak memunggah hasil-hasil negeri untuk kerajaan pusat. Sejak zaman awal orang bukan islam dibenarkan dalam bidang perniagaan termasuk perniagaan khinzir.

Dalam pemerintahan islam, orang Islam dikenakan zakat dan orang bukan islam dikenakan cukai.

Islam menerima cara hidup cara hidup, adat, ilmu yang baik agama lain, "kebijakasaan adalah barang tercicir kepunyaan orang yang beriman", "menuntut ilmu walaupun ke negeri cina." maka islam mengumpul tamuddun hebat didalam sejarah manusia. Percampuran itulah melahirkan pemerintahan yang berasaskan iman, adil dan aman.

Presiden PAS mengimbau Umar pada satu malam mendengar pada satu malam seorang ibu mengajar anaknya mencampurkan susu dengan air, kata ibu anak itu kerajaan umar tidak tahu, lalu anaknya berkata walaupun umar tidak tahu tetapi Tuhan Umar tahu. Keesokan Umar memanggil mereka meraka lalu Umar meminang anak itu untuk dikhawinkan dengan anaknya, dari itulah lahir kepimpinan Umar abdul Aziz yang adil.

Pembunuhan yang kejam dan kezaliman adalah dari kerajaan yang tidak mengikuti Islam. Walaupun islam memerintah sekitar 1300 tahun dan dijatuhkan tetapi ianya masih hidup untuk menyeleasikan masalah manusia hari ini termasuklah kiris ekonomi, rumah tangga dan sebagainya.Katanya.

Presiden PAS menegaskankKeruntuhan moral barat sehingga dibarat sehingga ada yang mewasiatkan harta kepada anjing, di Korea bekas persiden korea membunuh diri kerana keluarganya dituduh rasuah, Islam melarang bunuh diri, islam menyuruh kita melawan kezaliman itu , bukan menyerah kalah. Dalam islam ada aspek kebendaan dan spritual.

Beliaun juga menegaskanpPemerintahan di kelantan, terengganu dan tidak sampai setahun di Perak. Rakan PKR dan DAP beri amanah kepada PAS menjadi MB di perak.

Katanya apa yang penting kita mengeratkan hubungan antara parti "Allah mengasihi orang yang berjuang dalam saf yang tersusun rapi". Tidak boleh ada kerenganan antara kita sebagaimana saf sembahyang. Seperti susunan batu bata tersusun rapi, masing-masing dengan tugas masing-masing. Untuk semua peringkat termasuk kelab penyokong.

Tambahnya menyusun jentera parti bukan saja kita akan mencapai kemenangan, dan termasuklah mengisi kemenangan itu.

Islam mengajar tidak ada satu pemerintahan yang kekal di dunia, umno bukan kuasa besar dunia.

Harapan akhir Presiden PAS dengan seruan "Marilah konvensyen ini kita jadikan "chek and balance," mengukuhkan parti, ucap terima kasih dijemput berada ditengah program. mudah-mudahan kita ambil manafaat dari pertemuan ini.

Beliau juga menafikakan ada masalah dalam PAS "Kita tidak berkelahi, dia lalu tepi rumah kita dia dengar bising dia kata kita berkelahi, kita cuma pindah perabut sahaja.Ucapnya mengakhiri ucapan perasmian.

No comments:

Followers