Thursday, September 27, 2012

Sokongan terhadap Umno & BN Perak tak sampai 40%?

Baru-baru ini telah berlangsung satu mesyuarat khas bagi mengumpulkan segala maklumat serta kajian mengenai sokongan masakini rakyat negeri Perak terhadap parti Umno dan juga Barisan Nasional.

Pelbagai jentera parti mengambil bahagian termasuklah beberapa orang think-tank yang membantu dalam penyelidikan yang dijalankan.

Setelah segala maklumat risikan, bancian dan juga culaan undi dikumpul dan disemak, ternyata keputusan yang diperolehi oleh Umno dan Barisan Nasional Perak tidaklah seperti yang diharapkan mereka.

Data dan angka tidak pernah menipu. Sokongan rakyat terhadap parti itu tidak sampai 40%, menurut keputusan kajian dalam mesyuarat tersebut.

Angka yang kurang daripada 40% itu pula dikatakan bukan hanya berlaku di negeri Perak tetapi turut dialami oleh beberapa negeri yang lain.

Ini juga merupakan salah satu punca mengapa Najib masih teragak-agak dan tidak berani untuk membubarkan parlimen bagi memberi ruang untuk diadakan pilihanraya umum ke-13. Hanya setakat memekik-mekik di dalam kaca tv kononnya mereka masih kuat dan menjadi pilihan rakyat.

Sungguhpun telah banyak yang ditabur kepada rakyat, dan akan ditambah lagi di dalam belanjawan 2013 nanti, rakyat kini telah mula celik dan bijak berpolitik. Fakta yang diterima pakai kini adalah semakin kuat parti pembangkang, semakin banyaklah faedah dan ganjaran yang akan diperolehi oleh rakyat.

Mampukah Umno dan Barisan Nasional mempertahankan takhta pemerintahan mereka dengan sokongan yang tidak sampai 40% itu? Ataupun cukup hanya 55 tahun?

No comments:

Followers